Kielikoulutusta joustavasti ja tehokkaasti työpaikalla

EduVamia tarjoaa työpaikalla tapahtuvaa, suomen ja ruotsin kielen opetusta

TE-hallinnon tukemana yhteishankintakoulutuksena. Koulutusta on mahdollista räätälöidä työpaikan ja opiskelijan tarpeisiin. Vajaa vuosi sitten Kroatiasta Suomeen muuttanut ja Länsirannikon Eläinklinikalla työnsä aloittanut eläinlääkäri Ivan Ćurić on juuri päättänyt 70 suomen kielen oppituntia EduVamian kieltenopettajan Terhi Mesikämmenen opastuksella. Ivan hallitseekin jo mukavasti suomen kielen perusteet.

– Puhun vähän, ymmärrän paremmin. Ennen muuttoa Suomeen opettelin lähinnä esittelemään itseni suomeksi. Nyt osaan jo ottaa vastaan suomenkielisiä asiakkaita ja käydä heidän kanssaan lyhyitä, yksinkertaisia keskusteluja eläin-potilaan ongelman selvittämiseksi. Aloitan aina suomeksi, mutta vaativammissa tapauksissa tukeudun vielä englantiin tai pyydän hoitajaa tulkiksi, kertoo Ivan.

– Jokainen alku on vaikeaa. Suomi on erittäin nopea ja monimutkainen kieli. Suomen kielessä on 15 eri sijamuotoakin, joiden taivutus muistuttaa salatiedettä. Aikamuodoista puuttuu sitä vastoin futuuri kokonaan! Kielikoulutuksesta sain tarvitsemaani itseluottamusta ja opin joka päivä lisää, Ivan vakuuttaa.

Eläinlääkäreistä on Suomessa kova kysyntä. Zagrebin yliopistosta valmistunut ja jo muutaman vuoden eläinlääkärinä Kroatiassa toiminut, viileämmän ilmaston ystävä Ivan toivoi löytävänsä työtä Pohjoismaista. Länsirannikon Eläinklinikan ja Ivanin toiveet kohtasivat EURES-portaalissa, joka on yhteiseurooppalainen työnantajien ja -hakijoiden kohtauspaikka.

– Haimme vahvistusta tiimiimme, ja EURESin kautta löytyi 7-8 hyvää hakijaa. Ivanin CV ja asenne vakuuttivat, joten
toivotimme hänet sydämellisesti tervetulleeksi joukkoomme. Kielikoulutus aloitettiin työn ohessa EduVamian Työpaikkasuomea-ohjelman kautta. ELY-keskus maksaa osan kuluista ja työnantajalle jää maksettavaksi 30-50% koulutuksen hinnasta yrityksen koosta, liikevaihdosta ja ryhmäkoosta riippuen. Meillä ryhmäkoko oli tasan tarkkaan yksi – Ivan, naurahtaa eläinklinikan toimitusjohtaja Kirsi Heino.

Opetus järjestettiin sovitun aikataulun mukaisesti eläinklinikalla. Aluksi tunteja oli yksi viikossa ja myöhemmin tahtia tiuhennettiin kahteen tuntiin viikossa. Lisäksi tulivat kotitehtävät. Koulutuksen suunnittelussa huomioitiin Ivanin lähtötaso ja työpaikan asettamat erityistoivomukset kuten palvelutilanteet ja ammatillinen perussanasto.

– Äidinkieleni Kroatian lisäksi hallitsen englannin kielen ja ymmärrän muita slaavilaisia kieliä. Italian kielelläkin pärjään. Suomi ei muistuta mitään näistä kielistä, paitsi että se lausutaan kuten kirjoitetaan – samoin kuin kroatian kieli, Ivan toteaa.

Ivan suunnittelee kieliopintojensa jatkamista esimerkiksi iltakursseilla. Työpaikalla on sovittu, että pitäydytään suomen kielessä aina, kun se on mahdollista. Suomen kielen taidon vahvistuessa Ivan aikoo seuraavaksi panostaa ruotsin kielen opiskeluun. Kokemukset EduVamian järjestämästä koulutuksesta olivat erittäin positiiviset. Kaikki sujui työnantajankin näkökulmasta mukavan joustavasti. Tuloksetkin puhuvat puolestaan.

– Seuraavaksi on tarkoitus aloittaa ruotsin kielen valmennus kahdelle työntekijällemme ihan samalla konseptilla, lupailee Kirsi.

Jaa

Lue myös

Iloa ja imua työhön ABB Smart Powerilla

ABB:n Smart Power -liiketoimintalinjan tehtaalla Vaasassa valmistetaan kytkimiä energian tuotannon ja teollisuuden sähkönsyötön järjestelmiin. Yksikössä on käynnissä työhyvinvoinnin kehittämishanke, johon sisältyi mm. koko päivän mittainen Työhyvinvointikorttikoulutus.   – Osallistuimme varsinaiseen Työhyvinvointikorttikoulutukseen pienemmällä ryhmällä, joka oli läpileikkaus yksikkömme henkilöstöstä. Koulutuksesta saadun palautteen perusteella päätimme tarjota koko henkilöstölle

Lue lisää

Tulossa pian! Työhönvalmennus

Työhönvalmennus -tukea ja tsemppiä työllistymiseen!   Miten tuot parhaiten esille osaamistasi ja vahvuuksiasi? Millaista tukea tarvitsisit työnhakijana? Työhönvalmennus –palvelussa saat henkilökohtaista ohjausta ja tukea, ja suunnittelet yhdessä ohjaajan kanssa juuri sinun tarpeitasi vastaavan sisällön. Omasta tilanteestasi riippuen voit saada tukea esim. työnhakuun, työkokeiluun, koulutukseen tai

Lue lisää

Uudet Oy EduVamia Ab:n kotisivut julkaistu!

Tervetuloa uusille Oy EduVamia Ab:n kotisivuille! Uudet kotisivumme julkaistiin 22.12.2020. Uusien sivustojen tavoitteena on helpottaa kävijöitä löytämään oikeat tiedot helposti ja nopeasti. Otamme mielellämme vastaan kommentteja sivustojen sisällöstä ja toimivuudesta. Palautetta pääset antamaan tästä.

Lue lisää